Fördelning av hushållsarbetet

I ett förhållande är det viktigt att fördela arbetet rättvist. När den ena parten känner att de utför mer arbete än den andra kan konflikter förr eller senare uppstå. Men även innan konflikten kan negativa känslor som påverkar relationen uppstå.  

Rättvis fördelning av hushållsarbetet kan betyda olika saker i olika förhållanden. Somliga anser att det är bäst att man turas om och gör alla uppgifter i hemmet medan andra ensas om att var och en ansvara över specifika uppgifter. Även andra metoder kan uppstå. Igen av dem är dock nödvändigtvis rätt eller fel rent allmänt. Det gäller helt enkelt att hitta något som båda parter kan känna sig nöjd med. Och om det skulle visas behöva justeras är det viktigt att båda i förhållandet är uppmärksam på detta.

Vi har alla en viss toleransnivå för olika typer av hushållsarbete. Medan somliga inte har mycket emot att göra en sorts uppgift kan andra tycka att den är väldigt jobbig av någon anledning. I viss utsträckning gäller det att respektera detta och hitta sätt att arbeta runt det. Men samtidigt måste båda parter vara beredd på att kompromissa.

I förhållanden där dock båda avskyr något som städning lika mycket kan det ju lätt hända att hushålls arbetet skjuts på lite väl ofta. När ingen vill påminna den andra om att något ska göras kan båda välja att ignorera det tills det börjar bli ett allt större problem. Hemstädning kan då vara en bra kompromiss och båda parter får pytsa in en liten slant istället för sin tid och energi.

För att komma fram till vilken som är den bästa lösningen i sitt förhållande gäller det att man sätter sig ned och pratar igenom situationen. Båda får chansen att säga sitt och uttrycka sina tankar och känslor.