Hur överlever förhållandet en renovering?

Det finns mycket som kan vara påfrestande för ett förhållande, inte minst en husrenovering. Alla krav och åsikter fräter på förhållandet och i slutändan är ni arbetskollegor som bara jobbar tillsammans. Ibland lyckas man färdigställa allt men står där utan kärlek till varandra, eller så förvandlas förhållandet till bråk och bitska samtal och slutar i ett renoveringsprojekt som aldrig blir färdigt. Hur kan ni förhindra att ni renoverar sönder förhållandet?

Kompromissa

Många åsikter, tyckande och idéer ska få plats i en renovering och det är inte alltid man tycker likadant. En stor del av osämjan som kan uppstå är att ni gillar olika saker och kan inte komma överens. Då gäller det att lära sig att kompromissa. Om din partner blivit förälskad i ett soffbord och du känner inte lika starkt för en annan möbel, varför inte låta partnern får sin vilja igenom? Nästa gång kanske det är du som gärna vilja köpa en viss möbel och din partner kompromissar. Eller så turas ni om att bestämma material och färger. Så länge ni har kommit överens om en viss stil på inredningen kan det vara skönt att dela upp ansvaret för att välja golv, tapeter, soffbord och matsalsstolar.

Det underförstådda i en sån överenskommelse är att inte söka bråk genom att välja färger och produkter som du vet att din partner hatar eller att hämnas på vad du anser var ett dåligt köp av din andra hälft. För svenskar är det just möbelvalet som leder till flest bråk. En undersökning visar att 38 % av tillfrågade renoverarpar de tycker det är frustrerade att renovera tillsammans. Det här fenomenet är ett internationellt problem där exempelvis 55% av tyska deltagare säger att de tappar fattning med sin partner och börjar bråka.

Pengar

Det är klart att pengar blir ett vanligt ämne när man renoverar. Att renovera själv innebär ofta att budgeten är stramare men det tar desto längre tid. Renoveringen måste ske på kvällar och helger. Försök att skapa en realistisk budget redan från början och jobba mot den. Skriv upp era utgifter och jämför med kostnadsberäkningen då och då. Tillåt inga impulsköp över en viss summa utan att båda veta om det och godkänner köpet. Det kan lätt spåra ut om ena partnern konstant köper till extra material och produkter utan att den andre vet om det.